Χαλκός και Βιώσιμη Ανάπτυξη

Χαλκός και Υγεία

Οι τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις δείχνουν πως ο χαλκός έχει πολύ ισχυρή αντιμικροβιακή ιδιότητα. Το γεγονός αυτό καθιστά τα προϊόντα χαλκού και κραμάτων του, κατάλληλα και ιδανικά για τη χρήση στους τομείς της υγείας, θέρμανσης, ύδρευσης, εξαερισμού και κλιματισμού, καθώς και στην επεξεργασία τροφίμων. Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και εφαρμογών οδηγεί σε σημαντικά οφέλη για τον άνθρωπο, κυρίως λόγω των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του χαλκού. Για το λόγο αυτό η ΧΑΛΚΟΡ προωθεί ενεργά την έρευνα προς τον τομέα αυτό, συμμετέχοντας και στηρίζοντας προγράμματα σχετικών ερευνητικών ιδρυμάτων. 
 
Η ΧΑΛΚΟΡ είναι μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού (ΕΙΑΧ) και συνεργάζεται μαζί του για την υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας και των εφαρμογών του Αντιμικροβιακού Χαλκού στην Ελλάδα. Ήδη στην Ελλάδα και στην Κύπρο ξεκίνησαν οι εφαρμογές του αντιμικροβιακού χαλκού και έως σήμερα έχουν ολοκληρώσει την καινοτόμο τεχνική (εγκατάσταση αντιμικροβιακού χαλκού σε επιφάνειες επαφής):
  • η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν»
  • η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Πειραϊκού Θεραπευτηρίου» στον Πειραιά
  • η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νεογνών του Παιδιατρικού Νοσοκομείου «Αγία Σοφία»
  • η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου της Λευκωσίας 
  • η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της κλινικής «Απολλώνιο» στην Λευκωσία, 

καθώς και σχολεία της Αττικής, όπως το Αρσάκειο Ψυχικού και το Τοσίτσειο Εκάλης.

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον έδειξε πως ο αντιμικροβιακός χαλκός μπορεί να εμποδίσει τις οριζόντιες μεταδόσεις γονιδίων, οι οποίες συνέβαλαν στον αυξανόμενο αριθμό των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά λοιμώξεων παγκοσμίως. Η νέα έρευνα, δείχνει ότι η οριζόντια μετάδοση γονιδίων μπορεί να λάβει χώρα σε νοσοκομειακό περιβάλλον, σε επιφάνειες που ακουμπάμε συχνά, όπως τα χερούλια, τα καροτσάκια και τα τραπεζάκια από ανοξείδωτο ατσάλι. Ο χαλκός αποτρέπει αυτή τη διαδικασία και εξουδετερώνει γρήγορα τα βακτήρια.

 

Νέα μελέτη παρουσιάζει τον τρόπο περιορισμού της παγκόσμιας εξάπλωσης των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά λοιμώξεων

 

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.copperalliance.eu/gr
 

 

Χαλκός και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Οι επιφάνειες επαφής στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι το προσφορότερο μέσο στο οποίο θα αναπτυχθούν μολυσματικά μικρόβια. Οι κλειστοί χώροι και ο συνωστισμός καθιστούν πολύ εύκολη την διάδοση των βακτηριδίων σε εκατομμύρια χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και ασφάλεια. 
Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση του Αντιμικροβιακού Χαλκού στις επιφάνειες αφής, όπως στα χερούλια και στους πάγκους ή σε άλλες επιφάνειες των μέσων μαζικής μεταφοράς, περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη και μετάδοση μικροβιακών βακτηριδίων, ακόμα και ιών στην καθημερινή χρήση των μέσων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών, η χρήση του Αντιμικροβιακού Χαλκού σε κοινόχρηστες επιφάνειες μπορεί να εξουδετερώσει το 99,9% των βλαβερών βακτηρίων, εντός δύο ωρών από την έκθεση, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες μεταφοράς επικίνδυνων μικρόβιων από τις επιφάνειες στα χέρια.
 

Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι σχεδόν το 45%  του χαλκού που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη προέρχεται από την ανακύκλωση. Η ανακύκλωση του χαλκού, συμβάλει στην ομαλή κάλυψη της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης του μετάλλου (+250% από το 1960), ενώ ταυτόχρονα μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την πρωτογενή παραγωγή,  εξασφαλίζοντας έτσι τη διαθεσιμότητα του χαλκού για τις επόμενες γενιές. Για παράδειγμα, ένας υπολογιστής περιέχει περίπου 1,5 κιλό χαλκό, ένα τυπικό σπίτι περίπου 100 κιλά και μια ανεμογεννήτρια 5 τόνους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι, ο χαλκός είναι πλήρως ανακυκλώσιμος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά, χωρίς να χάνει τις ιδιότητες του, μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι τα προϊόντα χαλκού είναι πλήρως επεξεργάσιμα, ακόμη και όταν φτάσουν στο τέλος της ωφέλιμης ζωής τους. Για το λόγο αυτό η ανακύκλωση του χαλκού είναι ιδιαίτερα σημαντική.

 

Η ανακύκλωση εξοικονομεί ενέργεια και CO2

Η ανακύκλωση του χαλκού είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για την επαναφορά ενός πολύτιμου υλικού πίσω στην οικονομία. Απαιτεί έως και 85% λιγότερη ενέργεια από την πρωτογενή παραγωγή. Σε όλο τον κόσμο, εξοικονομεί 100 εκατομμύρια MWh ηλεκτρικής ενέργειας και 40 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα CO2 ετησίως.

 

Το μοντέλο της ροής του χαλκού

Από το Ινστιτούτο Fraunhofer έχει αναπτυχθεί μια ολοκληρωμένη μελέτη για τα αποθέματα, τις ροές και τα ποσοστά της ανακύκλωσης του χαλκού.  Αυτή η σύνθετη, τριετής έρευνα, κατέληξε  σε καλύτερα συμπεράσματα για το πως ο χαλκός χρησιμοποιείται και επαναχρησιμοποιείται στην κοινωνία. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομάδα Μελέτης Χαλκού (ICSG) και την έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα, το 44,8% του χαλκού που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη προέρχεται από ανακύκλωση. Αυτό δεν είναι μόνο ένα ποσοστό – ρεκόρ, αλλά και ένδειξη πως οι ανάγκες για χαλκό καλύπτονται ολοένα και περισσότερο από την ανακύκλωση του μετάλλου.
 
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.copperalliance.eu/gr.
 
  • Όμιλος
  • Χαλκόρ Παγκοσμίως
  • Χαλκός & Υγεία